Dostupni linkovi

Sarajevo: Trodnevni sastanak Evropskog vijeća vjerskih lidera


Trodnevno zasjedanje Evropskog vijeća vjerskih lidera - Religije za mir (ECRL) počelo je danas u Sarajevu na kojem će se obilježiti i 10-godišnjica rada Vijeća.

Domaćin sastanka je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulema Mustafa Cerić, kao član i jedan od osnivača Vijeća, a tema o kojoj će se raspravljati - „Zajednički život u različitosti: građani Evrope - svjedočanstvo vjere".

„Kao domaćini ovim pokazujemo spremnost ulaganja u ovakav projekt koji se zove 'bolja budućnost za sve nas“, rekao je Cerić.

Episkop Srpske pravoslavne crkve, Vasilije Kačavenda je kazao kako je smisao čovjekovog života jednakost i uvažavanje, bez obzira na različitosti koje ponekad razdvajaju, boja kože, nacija, način proslavljanja Boga.

Dodao je kako česti incidenti koji se dešavaju ne dolaze od religioznih predstavnika, nego od nerazumnih ljudi, „a Međureligijsko vijeće je dokaz da smo mi, vjerski lideri, graditelji mira“.

Kardinal Vinko Puljić je istakao da ako je u Evropi potreba traženja suživota u različitosti, na poseban način je to potreba u BiH.

"Nije u pitanju da li ima suživota, nego ga treba graditi, jer suživot počiva na poštivanju čovjeka, njegovih prava i njegova dostojanstva", stav je kardinala Puljića.
XS
SM
MD
LG