Dostupni linkovi

GIK: U Beogradu prvi DS, LDP nije prešao cenzus


Lista "Izbor za bolji Beograd Dragan Đilas" osvojila je najviše glasova u trci za odbornička mesta u Skupštini Grada Beograda uz podršku 35,18 odsto birača, odnosno imaće 50 odbornika, saopštila je danas Gradska izborna komisija.

Na konferenciji za novinare GIK je, na osnovu 97,78 odsto obrađenih biračkih mesta na kojima je glasalo 57,47 odsto birača, saopštio da je druga lista "Pokrenimo Beograd Tomislav Nikolić" sa 25,72 odsto, odnosno 37 mandata od ukupno 110 odborničkih mesta.

Lista "Ivica Dačić SPS-PUPS-JS" osvojila je 9,14 odsto glasova i 13 odborničkih mesta.

Na četvrtom mestu je Demokratska stranka Srbije, koja će imati 10 mandata sa 7,46 odsto glasova.

Ispod cenzusa su lista "Preokret - Čedomir Jovanović" sa 4,64 odsto osvojenih glasova, Srpska radikalna stranka sa 3,95 odsto, Pokret Dveri sa 3,58 odsto i Ujedinjeni regioni Srbije sa 2,79 odsto glasova.

Sve ostale izborne liste osvojile su manje od jednog procenta glasova.

Predsednik GIK-a Ivan Šebek rekao je da je najveći odziv bio u Lazarevcu gde je izašlo 66,7 odsto, a najmanji na Paliluli - 50,56 odsto.

On je rekao da je stigao 41 prigovor na regularnost izbora o kojima će se GIK izjasniti u roku od 48 sati.

Na pitanje da li ti prigovori mogu da utiču na rezultate izbora, Šebek je rekao da još nije urađena analiza da li se ti prigovori odnose na ista biračka mesta.

On je naveo da 26 biračkih mesta do sada nisu obrađena zbog grešaka u zapisniku, ali da ti rezultati ne mogu da utiče na rezultate izbora.
XS
SM
MD
LG