Dostupni linkovi

Lagard: Održivi rast najveći izazov


Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Lagard ukazala je u ponedeljak da izbor pogrešnih ekonomskih mera može ugroziti šansu za rast svetske privrede i ocenila da je lažna dilema "štednja ili podsticanje rasta".

MMF procenjuje da će rast svetske privrede ove godine biti oko 3,5 odsto, pri čemu će u razvijenim zemljama biti 1,5 odsto dok bi u zemljama u razvoju i novim velikim privredama mogao biti 5,75 odsto.

"Svetskoj privredi danas je potreban veći i bolji rast. Do njega se dolazi pravom kombinacijom mera", navela je Lagard u saopštenju MMF-a dostavljenom agenciji Beta i dodala da pogrešan izbor može "ugroziti deceniju rasta, generaciju mladih i šanse da se svetska privreda stavi na bezbednu osnovu".

Ona je navela da se u razvijenim zemljama očekuje da odnos duga prema bruto nacionalnom dohotku sledeće godine dostigne 109 odsto što je najviše od Drugog svetskog rata.

"To mora da se smanji", poručila je Lagard, ali i podvukla da mere štednje mogu da uspore rast, zbog čega je neophodne prava kombinacija mera prikladna za svaku zemlju pojedinačno.

Kristina Lagard je rekla da je je glavni izazov uspostavljanje solidnog, održivog i uravnoteženog rasta i naglasila značaj kredibilnih fiskalnh prilagođavanja kombinovanog s reformama usmerenim na povećanje rasta i zaposlenosti.

Ona je rekla da se vodi rasprava između tabora koji podržava posticanje rasta i tabora koji se zalaže za mere štednje. "Verujem da je to lažna rasprava. Tvrdim da to nije 'ili, ili'. Zemlje mogu birati strategiju koja je dobra za nju danas i dobra za sutra. Dobra za stabilnost i dobra za rast", rekla je šefica MMF-a.
XS
SM
MD
LG