Dostupni linkovi

Irak:Oslobođen optužbi za ubistva Amerikanaca


Pripadnik Hezbolaha Ali Musa Dagduk, osumnjičen da je organizovao ubistva američkih vojnika u Iraku, oslobođen je svih optužbi i biće pušten na slobodu, izjavio je njegov advokat Abdulalmehdi al Mutiri.

Dagduk je optužen da je obučavao iranske militante i da je 2007. godine upravljao napadom u kojem je ubijeno pet pripadnika američke vojske.

"Iransko pravosuđe je odlučilo da, zbog nedostatka dokaza, odbaci sve optužbe protiv njega i pusti ga bez bilo kakvog daljeg krivičnog postupka", naveo je Al Mutiri.

Dagdukov slučaj postao je izvor tenzija između Bagdada i Vašingtona u jeku povlačenja američkih trupa iz Iraka u decembru.

Zvaničnici američke vlade najprije su tražili da se Dagduk zadrži u pritvoru, plašeći se da ga iračke vlasti neće moći dugo zadržati niti osuditi.

Međutim, zvaničnici SAD su se saglasili da Dagduka predaju Iraku nakon tvrdnji iračkih vlasti da će mu suditi za zločine.

Dagdukov advokat navodi da će iračka vlada odlučiti hoće li Dagduk biti vraćen u rodni Liban nakon oslobađanja, ili će biti predat libanskoj ambasadi u Bagdadu.
XS
SM
MD
LG