Dostupni linkovi

Barel nafte ispod 113 dolara


Cijena barela nafte pala je danas u Londonu ispod 113 dolara zbog zabrinutosti da bi izborni rezultati u Francuskoj mogli spriječiti evropska nastojanja da se obuzda dužnička kriza.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 37 centi, skliznuvši na 112,81 dolara, nakon što je na kratko dotakao i 110,34 dolara, najniži nivo od kraja januara. U petak je cijena barela u vrijeme zatvaranja tržišta bila niža 2,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 97,89 dolara za barel.

Na kratko je skliznuo i na 95,34 dolara. U petak u vrijeme zatvaranja tržišta barelom se trgovalo po četiri odsto nižoj cijeni i prvi je put od februara skliznuo ispod nivoa od 100 dolara.

Stanje komplikuju rezultati nedjeljnih francuskih i grčkih izbora, nakon kojih se postavlja pitanje o sprovođenju dodatnih mjera štednje koje se smatra ključem za rješavanje dužničkih teškoća u eurozoni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je danas objavila da je cijena referentne korpe njene nafte u petak iznosila 112,23 dolara, što znači da je bila 3,08 dolara niža nego dan ranije.
XS
SM
MD
LG