Dostupni linkovi

EK od Grčke očekuje da provede mjere štednje


Evropska komisija (EK) očekuje da Grčka provede dogovorene reforme i preuzete obaveze i nakon što su na parlamentarnim izborima dvije stranke koje su podržale drastične mjere štednje izgubile većinu u parlamentu.

Komisija očekuje od buduće grčke vlade da poštuje svoje obaveze preuzete u okviru programa pomoći i spremna je u tome pomoći vladi u Atini, izjavila je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen.

Dvije vodeće grčke stranke koje su podržale paket mjera štednje, Nova demokratija (desnica) i PASOK (socijalisti), osvojile su tek 149 od 300 mjesta u parlamentu i više nemaju apsolutnu većinu.

Pet stranaka koje se protive štednji a uspjele su prijeći prag od tri posto za ulazak u parlament, uključujući i neonacističku stranku koja je prvi put ušla u parlament, osvojilo je 151 mjesto, ili nešto više od polovine.

Amadue Altafaj, glasnogovornik povjerenika za monetarne i ekonomske poslove Olija Rena, rekao je da je drugi program pomoći Grčkoj dogovoren s tadašnjom vladom i da se sada očekuje da te obveze budu provedene.

Grčka je s EU-om i MMF-om u februaru dogovorila novi paket pomoći, koji bi joj, ako bude proveden, omogućio da se do 2015. godine vrati na finansijska tržišta.

Bez sredstava EU-a i MMF-a Grčka bi prestala otplaćivati dugove, a neki političari vjeruju kako bi to značilo i grčki izlazak iz eurozone i Evropske unije.

Grčki konzervativni čelnik Antonis Samaras čija je stranka Nova demokratija u nedjelju osvojila najveću relativnu podršku birača, dobio je od predsjednika Karlosa Papuljasa mandat za sastav nove vlade.

Euro i dionice na svjetskim berzama oštro su danas pale zbog straha da će mjere štednje biti dovedene u pitanje.
XS
SM
MD
LG