Dostupni linkovi

Njemačaka:Grčka mora realizovati dogovoreni plan


Grčka mora da se drži dogovorenih reformi u okviru sporazuma sa međunarodnim kreditorima, izjavio je danas portparol njemačke Vlade, dan nakon što su vladajuće grčke stranke na izborima izgubile većinu u parlamentu.

"Sporazumi moraju da se poštuju. To je najbolji put za napredak Grčke", izjavio je na konferenciji za novinare Štefan Zajbert, portparol kancelarke Angele Merkel.

Evropska i globalna finansijska tržišta danas su u padu usljed reagovanja na izbore u Grčkoj i Francuskoj i bojazni da će nove vlasti u tim zemljama odustati od oštrih mjera štednje.

Zajbert je dodao da njemačka Vlada ne prihvata da pregovara o izmjenama dogovora o budžetskoj disciplini i da neće podržati ekonomske podsticajne mjere koje bi dovele do rasta dugova.

Izlazak Grčke iz eurozone bio bi katastrofalan ne samo za tu zemlju, nego i na ostale države, izjavio je šef privremenog kriznog finansijskog fonda eurozone Klaus Regling.

On je dodao da ne dolazi u obzir da Evropski stabilizacioni mehanizam direktno izvrši rekapitalizaciju banaka, što je jedan od prijedloga za pružanje pomoći španskim bankama.

I euro je jutros pao na najniži novo u posljednja tri mjeseca i najniži novo u odnosu na funtu u zadnje tri i po godine, zbog strahova na tržištima da će mjere štednje biti dovedene u pitanje.
XS
SM
MD
LG