Dostupni linkovi

Ešton očekuje da će nova vlada biti posvećena reformamaPortaparol Ketrin Ešton, visoke povjerenice Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Maja Kocijančić, poručila je da Brisal od Srbije očekuje brzo formiranje nove vlade i nastavak reformi i napretka na putu ka EU.

"Čestitamo narodu Srbije na slobodnim i mirnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, sporvedenim juče. Očekujemo da će nova vlada biti posvećena reformama i raditi na progresu na putu ka EU" poručila je Kocijančić i dodala "mi narvno čekamo drugi krug predsjedničkih izbora za dvije sedmice.

Kocijančić je naglasila ulogu OEBS-a i osatalih međunarodnih misija u sprovođenju izbora i na Kosovu.

"Takođe želimo da čestitamo Organizaciji za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) što su omogućili glasnje na Kosovu i na tome što su izbori spovedeni u miru.Generalno mi cijenimo ulogu svih međunarodnih činilaca posebno Eulexa i KFOR-a, navela je portparolka Ketrin Ešton.

Na pitanje RSE novinara u Briselu, da li ovo daje nadu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Kocijančić je rekla da su oni više puta ponovili da je njihov cilj nastavak dijaloga dvije strane.

„Mi vjerujemo da je dijalog za dobrobit i Srbije i Kosova , jer se rješavaju praktična pitanja koja ljudi imaju na terenu, ali istovremno pomaže objema stranama na njihovom putu ka EU, te sprovođenju reformi.Mi smo bili obaviješteni od strane Srbije da će zbog izbora biti kraći zastoj u pregovorima, ali je rad na tehničkom nivou nastavaljen i tokom ovog perioda i naš cilj je nastavimo sa dijalogom u skoroj budućnosti, nagalsila je Maja Kocijančić.
XS
SM
MD
LG