Dostupni linkovi

Vladajuća stranka ponovo pobijedila na izborima u Jermeniji


Vladajuća Republikanska stranka predsjednika Serža Sarkisijana pobijedila je na parlamentarnim izborima u Jermeniji, pošto poslije prebrojavanja 50 odsto listića vodi sa 46 odsto osvojenih glasova.

Glavna opoziciona partija Napredna Jermenija osvojila je oko 31 odsto glasova. Jermenski nacionalni kongres, koji predvodi bivši predsjednik Levon Ter-Petrosjan, vjerovatno će preći cenzus od sedam procenata i ući u parlament.

Jučerašnje glasanje proteklo je mirno, ali su se opozicione grupe žalile na neregularnosti. Prethodne izbore obilježile su optužbe o prevarama.

Jedan posmatrač u glavnom gradu Jerevanu rekao je za BBC da je na jednom glasačkom mjestu zavladao haos, pošto je izbrojano 15 odsto više glasova od broja registrovanih glasača.

Stigli su i izvještaji o glasanju bez provjere ličnih dokumenata građana, kao i o tome da je nevidljivo mastilo nestajalo sa ruku ljudi koji su glasali u roku od 15 minuta, što im je omogućilo da glasaju ponovo.

Odziv je premašio 62 odsto, saopštila je jermenska izborna komisija. Predsjednik Sarkisijan demantovao je da je bilo neregularnosti na jučerašnjem glasanju i ocijenio da su izbori bili pošteni.

Izbore je pratilo oko 300 posmatrača iz OEBS-a.
XS
SM
MD
LG