Dostupni linkovi

U novom sastavu Skupštine u Grčkoj sedam stranakaKonzervativna Nova demokracija i socijalistička stranka PASOK, koje dominiraju grčkom politikom zajedno su na izborima osvojile manje od 40 posto od ukupnog broja glasova.

Nova demokracija prva s 19,18 posto glasova, što je oštar pad prema 33,5 posto osvojenih 2008., dok je PASOK s 13,6 posto osvojenih glasova 30 postotnih bodova manje nego na zadnjim izborima.

Radikalna lijeva koalicija (Syriza) najveće je izneneđenje izbora s osvojenih 16,5 posto glasova, najavila je spremnost da uđe u lijevu vladu koja će se protiviti uvjetima za spašavanje Grčke koje su postavili EU i MMF.

Riječ je o rezultatima objavljenim nakon petine prebrojanih glasova.

Analitičari ocijenjuju da je Grčka doživjela politički potres i da je čekaju teški i dugi pregovori o osnivanju buduće vlade, što je potvrdio i čelnik PASOK-a Evangelos Venizelos koji je, pošto mu je stranka pretrpjela povijesni poraz, izjavio da grčki narod nikome nije dao jasan mandat i pozvao na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva.

Na četvrtom je mjestu zasad desničarska stranka Neovisni Grci koja osvaja 10,05 posto glasova, komunistička stranka KKE dobiva 8,22 posto, neonacistička Zlatna zora 6,74 posto i prvi put ulazi u parlament, a Demokratska ljevica 5,84 posto glasova. Još se tri stranke nalaze na rubu prelaska izbornog praga.

Grčka, koja u potpunosti ovisi o kreditima EU-a i MMF-a, sljedećeg mjeseca mora uvesti još oštrije mjere štednje, ako želi da se nastavi priliv financijske pomoći i spriječi moguće isključenje iz eurozone.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG