Dostupni linkovi

Višegradska grupa protiv bojkota Evropskog prvenstva u fudbalu


Predsednici Poljske, Češke i Slovačke na samitu Višegradske grupe odbili su sve glasnije ideje zapadnih političara da zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko treba bojkotovati Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u junu u Ukrajini i Poljskoj.

Samit Višegradske grupe održava se u Visokim Tatrama u Slovačkoj.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, Češke Vaclav Klaus, Slovačke Ivan Gašparovič i ambasador Mađarske danas, drugog, završnog dana redovnog samita šefova država Višegradske četvorke usaglašavali su stavove regiona pred samit NATO u Čikagu.

Pored toga, oni su razgovarali o tome kako preskočiti sve dublji jarak na putu kojim se Kijev do sada približavao Evropskoj uniji preko Istočnog partnerstva.

"Niko od nas nije za to da se bojkotuje EP 2012, sportska manifestacija koja je zajednički uspeh Ukrajine i Poljske", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle samita poljski
predsednik.

"Češka nema nameru da bojkotuje Evropsko prvenstvo u fudbalu u Ukrajini i Poljskoj", složio se i Vaclav Klaus.

Prvog dana samita u subotu, predsednici su razgovarali o turizmu, a kako je naglasio Ivan Gašparovič to u današnje vreme nije samo pitanje regionalnog predstavljanja već i privrede i politike.
XS
SM
MD
LG