Dostupni linkovi

Obama počeo predsedničku kampanju


Američki predsjednik Barak Obama započeo je predizbornu kampanju za predsjedničke izbore skupom u Kolambusu, u saveznoj državi Ohajo.

Obama je rekao da se SAD uspješno bore protiv recesije i najavio da će, ukoliko dobije drugi mandat, nastaviti da ulaže napore s ciljem oživljavanja privrede.

On je kritikovao republikanskog kandidata Mita Romnija da će "vratiti vrijeme unazad", priznajući istovremeno da će izbori 6. novembra biti "tijesni".

Obama je rekao da shvata da su mnogi u zemlji nezadovoljni sporim tempom promjena, koje je obećao kada je došao na vlast, ali je odbacio kritike Romnija u vezi sa stopom nezaposlenosti, koja iznosi osam odsto od početka 2009. godine.

Podsjetio je da je po dolasku na vlast naslijedio finansijsku krizu i da se danas mnogi Amerikanci pate, ali je apelovao na glasače da ga podrže za drugi mandat kako bi nastavio da ostvaruje napredak.

"Ovo nisu samo još jedni izbori, ovo je 'biti ili ne biti' za srednju klasu. Mnogo toga smo prošli da bi sada odustali", rekao je Obama pred oko 14.000 pristalica.

Obama kaže da će od Romnijeve politike profitirati samo bogati. "Mislim da je naučio pogrešne lekcije iz svog iskustva biznismena na položaju. On iskreno vjeruje da ako izvršni direktori i bogati investitori kao što je on stvaraju novac i ostalima će automatski biti dobro", rekao je Obama.

Prema zvaničnim podacima, tokom aprila u SAD otvoreno je 115.000 radnih mjesta, što je manje u odnosu na mart i od očekivanja analitičara.

Država Ohajo smatra se glavnim poprištem borbe za Bijelu kuću.
XS
SM
MD
LG