Dostupni linkovi

Protest u Bujanovcu zbog hapšenja petorice Albanaca


Oko 2.000 Albanaca protestovalo u Bujanovcu protiv hapšenja svojih sunarodnika koji su osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima 2001. godine na jugu Srbije, tokom oružanih sukoba takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe sa srpskim snagama.

Incidenata u Bujanovcu, pretežno naseljenom Albancima, nije bilo, a demonstranti su nosili albanske zastave i jednu američku i parole na kojima piše "Stop nasilju", "Nismo teroristi".

Demonstranti su uzvikivali imena uhapšenih, a najčešće je pominjan Izet Ćazimi, brat jednog od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, komandanta Lešija koji je poginuo 2001. godine – prenosi RTS.

Sastanak političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije je održan danas, a na njemu se razgovaralo i o mogućnosti bojkota izbora. Međutim, iako se pominjalo da bi oni mogli odlučiti da bojkotuju izbore 6. maja, takva odluka ipak nije donijeta, saznaje B92.

Policija na jugu Srbije juče je uhapsila osam osoba, od kojih je pet osumnjičeno za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila uhapšeni su Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi.
XS
SM
MD
LG