Dostupni linkovi

Optuženi za napad na SAD danas pred vojnim sudom u Gvantanamu


Šeik Mohamed, koji je priznao da je bio "mozak" terorističkih napada u Americi 11. septembra 2001. godine i još četvorica optuženih, biće danas izvedeni pred specijalni vojni sud u Gvantanamu.

Oni su optuženi da su planirali i izveli napade na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, zgradu Pentagona u Vašingtonu, dok se jedan od otetih putničkih aviona, pod još nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji.

U napadima koje su teroristi gotovo u isto vrijeme izveli otetim putničkim avionima 11. septembra 2001. godine, poginulo je 2.976 ljudi.

Ukoliko se dokaže njihova krivica, Šeik Mohamed i još četvorica terorista Al kaide mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu. Osim Mohameda na optuženičkoj klupi će se naći i Valid bin Ataša, Ramzi Binalšiba, Alija al-Aziz i Ahmed al-Hodsavi. Sudskom procesu koji će biti održan u američkoj bazi u Gvantanamu na Kubi prethodile su mnoge pravne dileme.

Raniji pokušaj da se suđenje organizuje u Gvantanamu zaustavljen je prije tri godine kada je američki predsjednik Barak Obama pokušao da zatvori ovaj zatvor na Kubi, javio je BBC.

Od tada su uvedeni novi propisi za suđenja u Gvantanamu, uključujući zabranu suđenja na osnovu dokaza dobijenih mučenjem.
XS
SM
MD
LG