Dostupni linkovi

Dodik najavio mogući dogovor o ustavnim promjenama u BiH


Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je moguć dogovor o slučaju "Sejdić-Finci" na predstojećem sastanku lidera šest političkih partija u Mostaru.

Dodik je rekao da su i prethodni sastanci šestorke deblokirali pitanja čije je rješavanje dugo trajalo, dodavši da još nije potvrđeno kada će sastanak biti održan.

Prema njegovim riječima, prethodno predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija treba da postignu određeni stepen saglasnosti i da onda bude zakazan sastanak. Ako bude zvanično zakazan i potvrđen, onda se može računati da će biti i dogovora.

"Nemam ništa protiv da to bude 15. ili 16. maj, svejedno, ali još ništa nije potvrđeno. Ostalo je da još Čović potvrdi vrijeme", rekao je Dodik za "Oslobođenje".

Dodik je rekao da je RS spremna na promjenu Ustava BiH koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva iz RS, da se umjesto riječi Srbin stavi riječ jedan, što bi značilo da RS bira jednog člana. Ostao bi neposredan način izbora, o čemu je postignut konsenzus svih stranaka u RS - i vlasti i opozicije.

On je naglasio da je uvjeren da za Dom naroda parlamenta BiH postoji konsenzus da broj delegata bude povećan za tri, i to da jedan iz reda ostalih bude biran u Narodnoj skupštini RS, i dva iz reda ostalih koje će birati Parlament Federacije BiH.

Dodik je rekao da bi nakon rješavanja pitanja "Sejdić-Finci" bilo potrebno, možda, uspostaviti neku vrstu moratorijuma na politička pitanja i okrenuti se ekonomskim temama, navodeći primjer problema kada je riječ o granici, jer neadekvatne službe puštaju robu koja nije odgovarajućeg kvaliteta, a samim tim što je nekvalitetna, prodaje se konkurentnije i uništava domaće proizvode.
XS
SM
MD
LG