Dostupni linkovi

U Dagestanu 12 mrtvih, preko 100 povređenih od automobila bombe


Najmanje 12 osoba je ubijeno, a više od 100 je ranjeno u dvostrukom napadu automobilom bombom izvršenom u noći s četvrtka na petak blizu jedne policijske stanice u Dagestanu, nestabilnoj republici na Kavkazu, navodi se u petak u izvještaju istražnog odbora.

"Dvanaest osoba je ubijeno, a više od 100 ranjeno u snažnim eksplozijama koje su se dogodile u četvrtak iza 22.00 sata u predgrađu Mahatčkale, glavnog grada Dagestana", precizira se u saopćenju odbora koji je otvorio istragu o "terorizmu".

Jedan zvaničnik ministarstva za hitne situacije na kojeg se pozvala agencija Ria Novosti, izjavio je da ima 13 mrtvih i 109 ranjenih, od kojih su 83 hospitalizirana, neki u teškom stanju.

Prema prvim elementima istrage, automobil parkiran blizu policijske stanice eksplodirao je u četvrtak u 22.00 sata. Kada su na mjesto stigli policajci i pripadnici lokalnog ogranka ministarstva za hitne situacije eksplodiralo je drugo vozilo.

Poslije prvog rata u Čečeniji, od 1994. do 1996. godine između saveznih snaga i nezavisnih boraca, pobuna se progresivno islamizirala, prešla preko granica ove male republike da bi se sredinom 2000. godine pretvorila u islamistički pokret aktivan na cijelom Sjevernom Kavkazu.
XS
SM
MD
LG