Dostupni linkovi

U sukobima u Kairu 20 mrtvih


U sukobima napadača i pretežno islamističkih demonstranata ispred zgrade ministarstva odbrane u Kairu je poginulo 20 ljudi, a više desetina je povređeno.

Sukobi su izbili juče ujutru kada su nepoznate osobe napale nekoliko stotina demonstranata koji su "kampovali" u tom delu grada od subote ujutro zahtevajući okončanje vojne uprave u zemlji, na šta su demonstranti uzvratili, saopštili su zvaničnici.

Bolnički zvaničnici su potvrdili da je 20 ljudi izgubilo život, prenosi AFP. Vojska je rasporedila trupe u tom delu Kaira da bi suzbila nemire.

Većina demonstranata su pristalice ultrakonzervativnog islamiste Hazema Saleha Abua Ismaila koji je izbačen iz trke za predsedničke izbore zbog toga što njegova majka ima dvojno egipatsko-američko državljanstvo, što nije u skladu sa izbornim pravilima.

Zvaničnici su rekli da su u sukobima upotrebljene kamenice, palice i "Molotovljevi kokteli". Očevici su ispričali da su tokom višečasovnih sukoba čuli puščanu paljbu, prenele su agencije.

Dva predsednička kandidata odlučila su da zbog ovih sukoba privremeno prekinu predizbornu kampanju.

Kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi rekao je novinarima da je odlučio da prekine kampanju na 48 sati zbog solidarnosti sa demonstrantima, a njegov glavni islamistički rival Abdel Moneim Abdul Fotuh otkazao je sve događaje planirane za danas.
XS
SM
MD
LG