Dostupni linkovi

Španija ogorčena odlukom o nacionalizaciji u BolivijiŠpanski ministar ekonomije Luis de Gindos izrazio je razočarenje bolivijskom odlukom o nacionalizaciji španske elektro kompanije.

On je upozorio da bi to moglo obeshrabriti investicije, ali je naglasio da je Bolivija saglasna da plati kompenzaciju.

Evropska komisija saopštila je da je ovaj potez poslao negativnu poruku investitorima.

Predsednik Evo Morales naredio je preuzimanje glavne elektroenergetske kompanije, u vlasništvu španske energetske korporacije Red Elektrika, rekavši da nisu dovoljno investirali u Boliviju.

Gindos je odgovorio rekavši da TDE (Transportadora de elektrisidad) pruža Bolivijcima "dobru uslugu".

Kompanija poseduje i rukovodi sa oko tri četvrtine bolivijske elektro mreže.

Morales je izjavio da nacionalizacija španske Red Elektrika korp (REE), daje naciji kontrolu nad elektricnom mrežom, kao i da energija mora biti pod kontrolom Vlade, odobravajući potez argentinske predsednice Kristine Fernandez Kirhner da nacionalizuje naftnog giganta IPF iz maticnog španskog Repsol-a (REP).

"Ova kompanija je bila naša i pre i mi smo nacionalizovali ono što je bilo naše", rekao je Morales.

On je naredio vojsci da uđe i zauzme sve prostore TDE-a, koji je kao podružnica REE-a posedovao i upravljao sa 85 odsto bolivijske elektro mreže.

Morales je na proslavi Praznika rada rekao kako je od privatizacije bolivijske električne mreže 1997. godine u nju investirano samo 81 milion dolara.

Ovo nije prvi put da Morales, 52-godišnji saveznik venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, nije prvi put objavio nacionalizaciju u čast 1. maja - Medunarodnog praznika rada.

Naime, 1. maja 2010. godine, on je nacionalizovao četiri energetske kompanije, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku kompaniju GDF Suez SA.

Nakon revolucionarnog zakona koji prirodi doslovno daje jednaka prava kao i ljjudima, Bolivija je prva zemlja koja je zatvorila sve Mekdonalds fast fud (fast food) restorane u zemlji.
XS
SM
MD
LG