Dostupni linkovi

Su Ći položila zakletvu



Lider opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći položila je zakletvu za poslanika u parlamentu mesec dana nakon što je njena stranka odnela pobedu na dodatnim izborima.

Ona i članovi stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD) prvobitno su odbijali da učestvuju na ceremoniji polaganja zakletve zbog spora oko teksta. Međutim, juče je tokom posete generalnog sekretara UN Ban Ki Muna postignut kompromis.

Su Ći je posle ceremonije novinarima izjavila da će ona i njene kolege iz NLD "izvršavati svoje dužnosti u parlamentu kao što su to činili i izvan njega u proteklih 20 i više godina".

Ona je, takođe, istakla da joj nije smetalo da u poslaničkim klupama sedi uz vojsku uprkos njenoj dugotrajnoj borbi za demokratiju.

Analitičari ističu da, uprkos pobedi na dodatnim izborima održanim 1. aprila, Su Ći i ostali poslanici iz njene stranke i dalje predstavljaju manjinu u parlamentu.

Četvrtina poslaničkih mesta rezervisana je za vojsku, a velika većina ostalih pripada vladajućoj partiji koja uživa podršku vladajuce stranke.

Međutim, procenjuje se da sam ulazak opozicije na čelu sa Su Ći u parlament od presudnog značaja pošto nova vlada nastavlja da sprovodi reforme.
XS
SM
MD
LG