Dostupni linkovi

Skoplje: Uhapšeni islamisti danas pred sudijomDvadeset sledbenika radikalnog islama uhapšenih u akciji makedonske policije "Monstrum" biće danas izvedeni pred skopski Krivični sud, gde se očekuje da im bude izrečena mera pritvora.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova podneće krivičnu prijavu za terorizam protiv svih za koje postoje dokazi da su učestvovali u ubistvu petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skoplja, javljaju makedonski mediji.

Policija je cele noći saslušavala uhapšene, medu kojima su i dve osobe za koje se veruje da su direktni izvršioci stravičnog zločina kod Smiljkovskog jezera.

Većina od 20 uhapšenih u jučerašnjoj policijskoj akciji su makedonski državljani i pripadnici ekstremističke grupe iz Skoplja.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska potvrila je juče novinarima da postoje materijalni dokazi da se među 20 radikalnih islamista nalaze i počinioci petostrukog ubistva kod Skoplja.

Prilikom pretresa 26 objekata, od kojih je većina u Skoplju, pronađena je velika količina oružja, literature koja ukazuje na ideološku pripadnost uhapšenih i drugi predmeti koji bi mogli da budu korišćeni pri izvršavanju krivičnih dela.

Jankulovska je rekla da je motiv ubistva petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera sredinom aprila najverovatnije bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod stanovništva.

Ona je navela da su neki od privedenih radikalnih islamista bili na ratištima u Avganistanu i Pakistanu i da su borili protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.
XS
SM
MD
LG