Dostupni linkovi

Festival "Slobodna zona" na majskoj turneji po Srbiji


Turneja festivala dokumentarnog i angažovanog filma “Slobodna zona” nastavlja se i u maju projekcijama najboljih ostvarenja sa poslednjeg izdanja festivala, saopštili su organizatori.

Nakon Čačka, Loznice, Pančeva, Kikinde, Dimitrovgrada, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Šapca, Kraljeva, Sombora i Novog Sada, filmski festival “Slobodna zona” tokom ovog meseca posetiće još 16 gradova širom Srbije.

Gledaoci u Boru, Subotici, Lazarevcu, Vranju, Leskovcu, Zaječaru, Paraćinu, Užicu, Aranđelovcu, Prijepolju, Novom Pazaru, Inđiji, Kruševcu, Bačkoj Palanci i Nišu imaće priliku da vide selekciju 5 filmova među kojima je dobitnik prve nagrade publike festivala u Beogradu – dokumentarac “Deponija” Lusi Voker - film o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima.

Na programu je i žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike – film “Zidovi” Gustava Tareta koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše.

Pored ova dva filma biće prikazani dokumentarac Manoa Kalila ”Naš rajski vrt” koji će gledaoce će uvesti u autentični mikrokosmos u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji, tu je i “Naftovod”, Ristearda O Domnejla doneće priču o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji će zbog očuvanja svojih malih poseda doći u sukob ne samo sa kompanijom Šel – zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom.

U ovom izboru je i dokumentarac Srđana Keče “Pismo ocu”, koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije, piše u najavi majske turneje "Slobodne zone" po Srbiji.
XS
SM
MD
LG