Dostupni linkovi

Rekordan broj stranaka na izborima u Grčkoj


Na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj učestvovaće 32 stranke, što je rekordan broj u odnosu na prethodne izbore.

Na izborima, koji se održavaju 6. maja, po svim procenama biće prekinuta dominacija dve vodeće stranke - levičarskog PASOK-a i konzervativne Nove demokratije- koje su decenijama suvereno vladale zemljom.

Procenjuje se da će mesto u parlamentu izboriti desetak stranaka, odnosno da će osvojiti više od tri odsto glasova koliko je potrebno za ulazak u nacionalnu skupštinu. U ovom času nije jasno ko će formirati koalicionu vladu.

Sadašnju ekonomsku krizu pokušavaju da iskoriste manje stranke, koje svojim radiklanim programima i populističkim obećanjima, pokušavaju da privuku glasove nezadovoljnih građana.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj nova ekstremno desničarska partija "Zlatna zora" će, prema anketama, sigurno ući u parlament, što izazva zabrinutost u zemlji u kojoj je rođena demokratija. Najnovije ankete pokazuju da će ta stranka osvojiti između četiri do šest odsto glasova, odnosno da će sigurno preskočiti cenzus za ulazak u parlament .

"Nijedan nezaposleni Grk, nijedan ilegalni imigrant u Grčkoj". "Grčka pripada Grcima", neke su od predizbornih poruka koje lansira ova stranka, a koje su privukle pažnju mnogih građana, prenose agencije. Oni obećavaju da će proterati sve ilegalne imigrante, kako kažu, milom ili silom.

U "Zlatnoj zori" demantuju tvrdnje da je to neonacistička partija, iako njihov lider Nikolaos Mihalolikos je ušao u gradsku većnicu Atine sa nacističkim pozdravom. Ona je okupila nezadovoljne farmere, radnike i penzionisane oficire koji su ogorčeni na dosadašnju vlast zbog nezapamćene ekonomske krize.
XS
SM
MD
LG