Dostupni linkovi

UN: Svih 300 posmatrača stiže u Siriju do kraja maja


UN su ubrzale prireme posmatračke misije u Siriji kako bi svih 300 nenaoružanih predstavnika bili na terenu do kraja maja, da bi nadgledali prekid vatre, saopšteno je u sedištu svetske organizacije.

"Na terenu imamo 24 posmatrača i očekujem da će taj broj biti brzo povećan u naredne dve sedmice kako bi posmatračka misija UN u Siriji razvila punu operativnu snagu do kraja maja", izjavio je šef mirovnih operacija UN Erv Ladsus.

On je ocenio da čak i trenutno mali broj posmatrača na terenu doprinosi smanjenju obima sukoba između snaga predsednika Bašara al Asada i njegovih protivnika.

"Broj je i dalje mali u ovom trenutku, ali oni vrše vidljiv uticaj", izjavio je Ladsus i dodao da je granatiranje gradova poput Homsa utihnulo po dolasku "plavih beretki".

Savet bezbednosti UN prošle sedmice je odobrio slanje 300 posmatrača i neodređenog broja civilnih stručnjaka koji će nadgledati kršenja ljudskih prava i ostala pitanja.

Savet je tada podržao mirovni plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Ladsus je rekao da su posmatrači, od kada je primirje stupilo na snagu 12. aprila, poslali izveštaje o kršenju sporazuma sa obe strane.
XS
SM
MD
LG