Dostupni linkovi

Sud u Njujorku odbio diplomatski imunitet Stros Kana


Sud u Njujorku odbio je danas da uvaži diplomatski imunitet bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana, koji je zatražio da se odbaci tužba za seksualni napad koju je protiv njega podnijela jedna hotelska sobarica.

Sudija odbacio Stros-Kanovu tvrdnju da je on uživao diplomatski imunitet u vrijeme susreta sa Nafisatu Dijalo 14. maja prošle godine u njujorškom hotelu Sofitel, na Menhetnu.

Stros-Kan je bio uhapšen nekoliko dana poslije incidenta, nakon čega je podnio ostavku na funkciju u MMF-u i odustao od plana da se kandiduje za francuskog predsjednika.

Tužilaštvo Njujorka odustalo je od krivičnog gonjenja Stros-Kana u avgustu prošle godine, jer je posumnjalo u kredibilitet Dijalove, koje je nekoliko puta mijenjala iskaz o onome što se dogodilo poslije incidenta.

Sudija iz Bronksa Daglas Mekeon sada je saopštio da je Stros-Kan dobrovoljno napustio funkciju u MMF-u i da se time odrekao svog imuniteta.

Sudija je napomeno da Stros-Kan ne može da se odrekne imuniteta u pokušaju da spere ljagu sa sebe da bi ga sada ponovo iskoristio kako bi spriječio da Dijalo dobije šansu da opere svoje ime.

Dijalo je podnijela privatnu tužbu protiv bivšeg direktora MMF-a.

XS
SM
MD
LG