Dostupni linkovi

Nigerija: Ekstremisti prete žestokim napadom na novinare


Nigerijski novinari, koji su već na meti pretnji i podmićivanja, suočavaju se sa novom opasnošću, pošto je radikalna islamistička sekta Boko Haram, nakon napada na kancelarije glavnog državnog lista "Disdej" (ThisDay) u prestonici Abudži, najavila da će još "žešće udariti na medije".

Boko Haram je preuzela odgovornost za samoubilački napad automobilom bombom u četvrtak na kancelarije "Disdeja" u Abudži, kao i na kancelarije koje deli nekoliko medija u Kaduni, gde je ubijeno sedam ljudi.

Boko Haram je kasnije izdao saopštenje na internetu, navodeći da će napadati medije koje objavljuju priče koje ta sekta smatra nepravičnim. Ta islamistička sekta poslednjih meseci je ubila najmanje dva novinara u tekućim okršajima sa slabom centralnom vladom Nigerije.

Bogate porodice i političari su vlasnici većine glavnih medija u Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji sa više od 160 miliona stanovnika. Vlasnik lista "Disdej" je medijski mogul Nduka Obaigbena, koji ima jake veze sa političkom i ekonomskom elitom zemlje i vladajućom Narodnom demokratskom partijom.

Novinari su slabo plaćeni, sa platama koje im često mesecima kasne, i često prihvataju mito da izveštavaju "u određenom maniru".
XS
SM
MD
LG