Dostupni linkovi

Maček: Predsedništvo HDZ odluke donosilo jednoglasno



Bivši portparol vlade i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ratko Maček izjavio je danas u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu da je predsedništvo HDZ
jednoglasno, posle rasprave, donelo odluku o promeni međuakcionarskog ugovora između Vlade i MOL-a kojom je ta mađarska kompanija preuzela upravljačka prava u Ini.

Sanaderu se sudi po optužnici za uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamenik ministar spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

"Ne sećam se niti jedne sednice HDZ-a, a bio sam na svima od 2003. do 2009, da se zaključci ne bi doneli jednoglasno, ali uvek nakon rasprave", rekao je Maček koji je zajedno sa Sanaderom optužen u slučaju "Fimi-medija".

On je kao svedok odbrane trebalo da potvrdi njihove navode da Sanader odluke nije donosio sam. Maček je rekao i da su članovi predsedništva glasali o promeni međuakcionarskog ugovora, kao i o izdvajanju plinskog biznisa, a posebno su o tome raspravljali članovi stranačkog predsedništva koji su tada bili i ministri u čijem se resoru nalazilo to pitanje.

Osim u slučaju Ina-Mol i Hipo, Sanaderu je u toku suđenje u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, slučaju "Fimi-medija".

Sanader je, zajedno s više fizičkih i pravnih osoba, optužen za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-media". Novac je navodno korišćen za tzv. crni fond Hrvatske demokratske zajednice, koja je takođe optužena, a deo je završio kod Sanadera.
XS
SM
MD
LG