Dostupni linkovi

Oland: Neophodno ograničiti ekonomsku imigraciju u vreme krize


Kandidat socijalista na predsedničkim izborima Fransoa Oland izjavio je danas da će ako bude izabran, "sigurno zadržati zakon o burkama" kao i da će ga primenjivati "na najbolji način".

"Naravno da ću zadržati zakon o burkama i primenjivaću ga na najbolji mogući način", rekao je Oland u izjavi televiziji RTL.

U Francuskoj je prošle godine donet zakon kojim se ženama zabranjuje da nose marame koje pokrivaju lice na javnom mestu, odnosno na ulici, u parku, železničkim stanicama i u trgovinskim radnjama.

Taj zakon se pre svega odnosi na oko 2.000 muslimanskih žena koje u Francuskoj nose burku ili nikab koje pokrivaju lice.

Poslanici Socijalističke partije su se prošle godine uzdržali od glasanja za taj zakon u parlamentu, uz obrazloženje da "neki njihovi amandmani" nisu uzeti u obzir.

Oland, koji važi za favorita u drugom krugu predsedničkih izbora 6. maja u Francuskoj, ocenio je, takođe, da je, dok traje ekonomska kriza, "neophodno ograničiti ekonomsku imigraciju".

On je kazao da će, ako bude izabran, tražiti od parlamenta da se svake godine tačno utvrđuju podaci o potrebama francuske privrede za radnom snagom.

"Pretpostavljam da nikada nećemo imati nulti nivo imigracije i da će uvek postojati legalna imigracija. Pitanje je jedino da li možemo da smanjimo njen obim", rekao je Oland.

On je, međutim, dodao da se to ne odnosi na strane studente.

"Smatram da je prisustvo stranih studenata na našim fakultetima obostrana sreća i za nas i za njih", poručio je Oland.
XS
SM
MD
LG