Dostupni linkovi

SAD: Newt Gingrich se povlači iz utrke


Bivši predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich u srijedu je odustao od svoje kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju, nakon što je u utorak izgubio svih pet stranačkih predizbora od favorita Mitta Romneya, a njegov stožer najavio je službeno povlačenje za idući tjedan.

Visoki savjetnici iz njegove kampanje rekli su za TV mrežu Fox News da će Gingrich formalno okončati svoju kandidaturu idućeg utorka, dodajući kako će "više nego vjerojatno" dati potporu Romneyu, bivšem guverneru Massachusettsa.

Romneyeve pobjede u utorak praktično su onemogućile Gingrichu da osigura 1.144 delegata potrebnih za nominaciju svoje stranke. Nakon konzultacija sa suradnicima, Gingrich je odlučio odustati, navodi Fox News.

Prošloga je prosinca Gingrich samouvjereno izjavio da će biti republikanski kandidat koji će se suočiti s predsjednikom Barackom Obamom na izborima 6. studenoga. Nakon pobjede na važnim predizborima u Južnoj Karolini u siječnju, izgledalo je da je na dobrom putu za nominaciju.
XS
SM
MD
LG