Dostupni linkovi

Pariz želi 300 posmatrača u Siriji


Francuska želi da u Siriju bude poslato najmanje 300 posmatrača UN u roku od dve sedmice i zalaže se za usvajanje rezolucije UN o novim koracima ukoliko Damask ne ispoštuje obaveze do početka maja, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Alan Žipe.

"Ovo ne može da traje u nedogled. Želimo da vidimo dovoljan broj posmatrača, namanje 300, i da budu razmešteni što je pre moguće", rekao je Žipe.

On je dodao da je 5. maj "trenutak istine" za Siriju, pošto tog dana međunarodni mirovni izaslanik Kofi Anan podnosi izveštaj o Siriji u Savetu bezbednosti UN.

"Ako to ne bude funkcionisalo, nećemo moći da dozvolimo da nam sirijski režim prkosi. Moraćemo da krenemo u novu fazu sa rezolucijom zasnovanom na Članu 7 povelje UN, kako bismo preduzeli novi korak i zaustavili ovu tragediju", rekao je Žipe.

Član 7 odnosi se na preduzimanje akcije u vezi sa pretnjama miru, narušavanjem mira i aktima agresije.

Ananov portparol u utorak je saopštio da satelitski snimci pokazuju da sirijske vlasti nisu povukle svo teško naoružanje iz naseljenih oblasti u kasarne, na šta su se obavezale prihvatanjem plana o prekidu vatre.
XS
SM
MD
LG