Dostupni linkovi

Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana


Kancelarija predsednice Kosova je spremna da podrži srpske izbore na Kosovu na kojima bi glasali samo građani koji imaju i srpsko i kosovsko državljanstvo, izjavio je u utorak za za servis Radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku portparol predsednice Kosova Arber Vlahiju.

"Bilo bi lakše da je Srbija priznala realnost i državnost Republike Kosova i da je uspostavila diplomatske odnose s Kosovom, što bi omogućilo i otvaranje ambasade, gde bi mogli glasati građani s dvojnim državljanstvom", rekao je Vlahiju.

On je rekao i da se predsednica Kosova Atifete Jahjaga protivi da na Kosovu druga država organizuje svoje izbore.

Portparol je rekao da predsednica Kosova još nije dobila zvaničan zahtev misije OEBS-a na Kosovu da olakša učešće građana s dvojnim državljanstvom na srpskim izborima, 6. maja.

Prema njegovim rečima, institucije Kosova poštuju međunarodne konvencije, zakone i norme koje garantuju dvojno državljanstvo, ali ne mogu da dozvole održavanje izbora druge države na teritoriji Kosova.

Vlahiju je ponovio da se kosovske vlasti protive da Srbija na Kosovu organizuje i svoje lokalne izbore, jer se time, kako je naveo, ugrožava suverenitet države i izazivaju međuetničke tenzije na Kosovu.
XS
SM
MD
LG