Dostupni linkovi

Južni Sudan:Napadi iz Sudana su objava rata


Predsednik Južnog Sudana Salva Kir izjavio je danas da su napadi Sudana na njegovu zemlju ravni objavi rata.Kir je to rekao tokom razgovora sa predsednikom Kine Hu Đintaom u Pekingu, gdje boravi u petodnevnoj poseti.

Još nema zvanične objave rate nijedne od sukobljenih strana, a Kirova izjava označava pooštravanje retorike između dvije zemlje.

Kir je u Kinu doputovao u ponedeljak uveče, a cilj njegove posjete je dobijanje ekonomske i diplomatske podrške te zemlje. Huu je kazao da u posjetu dolazi u "veoma kritičnom trenutku za Republiku Južni Sudan, pošto je Kartum objavio rat Republici Južni Sudan".

Južnosudanski predsjednik rekao je da je došao u Kinu zbog "odličnih odnosa" njegove zemlje i Kine, koju je nazvao jednim od "ekonomskih i strateških partnera" svoje zemlje.

Sudanski avioni nastavili su danas bombardovanje Južnog Sudana, na koji je tokom protekle noći palo osam bombi, navode južnosudanski zvaničnici. U ponedeljak su bombardovani pijaca i naftno polje u Južnom Sudanu. U tom napadu poginule su najmanje dvije osobe.

Sudanski predsednik Omar el Bašir rekao je da će sprovoditi vojnu kampanju dok sva vojska Južnog Sudana ne bude otjerana sa severa.

Žestoke borbe sudanskih i južno-sudanskih trupa počele su krajem marta, kada su trupe Južnog Sudana preuzele kontrolu nad naftom bogatom oblašću Heglig.

Prošle nedjelje Južni Sudan je saopštio da je, pošto je to tražila međunarodna zejednica, naredio evakuaciju svojih trupa iz Hegliga, a Sudan je objavio je da je "oslobodio" tu zonu.

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana u julu 2011. godine, poslije decenija
građanskog rata, ali se dvije zemlje se još nisu dogovorile o podjeli bogatih naftnih polja u pograničnom regionu.

.
XS
SM
MD
LG