Dostupni linkovi

File: Podnošenje aplikacije stvar političara u BIH


Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Sarajevu da je optimista i da se nada da će BiH uspjeti da podnese kredibilnu aplikaciju za pristup EU, ali da su političari u BiH ti koji znaju odgovor na pitanje kakve su šanse da to BiH učini do kraja godine.

"Nadam se da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupiti na snagu, odnosno u potpunosti biti implementiran, a time mislim na provođenje presude `Sejdić i Finci` i na ustavne amandmane. Neophodno je ispuniti ove preduslove koji postoje. Što se brže to desi, to će biti bolje za BiH, jer se nalazimo u situaciji da je ostatak regiona napravio veliki pomak u odnosu na BiH", rekao je File na konferenciji za novinare.

On je predložio političarima u BiH da do kraja godine, a možda i ranije, na ljeto ili jesen, bude pokrenut dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja BiH EU koji bi trebalo da se usredsredi na to da se obezbijedi da BiH nastupa sa jedinstvenim stavom i jednim glasom prema EU u procesu evropskih integracija.

"Nadam se da će svi relevantni političari u BiH doći u Brisel i učestvovati u tim razgovorima, gdje mi nećemo reći kakav aranžman oni trebaju da pripreme već ćemo pokušati da im skrenemo pažnju na sve ono zbog čega je bitno da do takvog aranžmana i zajedničkog stava dođe", naveo je File i dodao da je odluka o tome kako taj aranžman treba da izgleda isključivo na političarima u BiH, a ne na Briselu.

File se nada da granica Hrvatske nakon prijema u EU naredne godine, a time i EU, neće biti prepreka za BiH, već da će to biti veza između regiona i EU i dodaje da o ovom pitanju postoji trilateralna komunikacija između BiH, Hrvatske i EU.

On je saopštio da je Evropska komisija danas usvojila izvještaj o pristupu Hrvatske EU za koji je rekao da je veoma zadovoljavajući.

"Siguran sam da će Zagreb učiniti sve da bi biti preduzeti i posljednji koraci koji su neophodni da bi bilo obezbjeđeno da Hrvatska bude u potpunosti pripremljena za članstvo u EU, što je u interesu i Hrvatske i EU. Želimo da Hrvatska bude uspješna priča i primjer i nastavićemo sa monitorinogom procesa u Hrvatskoj sve do samog pristupanja", istakao je File.
XS
SM
MD
LG