Dostupni linkovi

Željko Ivanović osuđen na 13 godina za ratni zločin


Željko Ivanović osuđen je danas pred Sudom BiH na 13 godina zatvora za krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti.

Ivanović je proglašen krivim u prvostepenoj presudi, jer je, kao pripadnik Specijalne policije u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine u sklopu jedinice Specijalnog voda Šekovići, 3. voda Skelani učestvovao u sprovođenju više stotina civila do skladišta Kravice, gdje je obezbjeđivao skladište i učestvovao u smaknuću civila Bošnjaka.

Iako je bio optužen i za genocid Vijeće Suda BiH, kako je obrazloženo, nije tokom sudskog postupka dokazalo postojanje genocidne namjere kod optuženog, a uzeta je u obzir i činjenica da je u svom vodu bio najniže rangirani, obični policajac koji nije mogao donositi takve odluke.

Odbrana Ivanovića je tokom sudskog postupka tvrdila da on nije bio prisutan na mjestima gdje su Bošnjaci pogubljeni, te tvrdi da on nije mogao ni učestvovati u zločinu koji mu je stavljen na teret, te su najavili podnošenje žalbe.

Prema navodima iz optužnice, Ivanović je u julu 1995. godine, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, zajedno sa drugim pripadnicima Odreda, u namjeri da se potpuno uništi skupina bošnjačkog naroda iz UN zaštićene zone Srebrenica, usmrtio najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac.
XS
SM
MD
LG