Dostupni linkovi

Širi se štrajk zdravstvenih radnika u Srbiji


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti najavio je za sutra jednočasovnu obustavu rada u zdravstvenim ustanovama, dok su preostala dva reprezentativna sindikata već u štrajku uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predstavnici sindikata između ostalog zahtevaju izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama kao i doslednu primenu potpisanih kolektivnih ugovora.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je jutros agenciji Beta da će članovi tog sindikata sutra od 11 časova obustaviti rad na sat vremena i da će odluka o stupanju u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada naknadno biti doneta.

On je istakao da nije bilo pozitivnih pomaka po pitanju zahteva sindikata odnosno da nisu imali više kontakta sa predstavnicima Vlade.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Beti da je taj sindikat od juče u štrajku i najavio za četvrtak skup ispred Skupštine grada.

On je kazao da taj sindikat ima oko 20.000 članova.

Predstavnici trećeg reprezentativnog sindikata - Sindikata medicinskih sestara i tehničara još nisu odlučili da li će se pridružiti štrajku, dok Sindikat lekara i farmaceuta Srbije štrajkuje već dve nedelje.

Predstavnici sindikata su se u petak sastali s predstavnicima ministarstava zdravlja i rada i socijalne politike, ali nije postignut dogovor.
XS
SM
MD
LG