Dostupni linkovi

Španija i zvanično u recesiji


Španska privreda kliznula je u prvom ovogodišnjem tromjesečju u recesiju, zabilježivši pad aktivnosti za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavila je u ponedjeljak španska centralna banka u svom redovnom mjesečnom izvještaju.

Tehnički se recesija definiše kao dva uzastopna tromjesečja pada privrednih aktivnosti. Španska privreda je i u zadnjem lanjskom tromjesečju zabilježilla pad i to za 0,3 posto.

Na godišnjem nivoau, privredna aktivnost u toj zemlji u prva je tri ovogodišnja mjeseca smanjena 0,5 posto, navodi Banka Španije.

Nacionalni zavod za statistiku objavit će prvu službenu procjenu BDP-a 30. aprila.

Vijest o recesiji u Španiji nije nikoga iznenadila. Nova konzervativna vlada već ranije je objavila da privredna aktivnost pada te procijenila da će u ovoj godini biti u minusu 1,7 posto.

Vlada je odobrila reforme tržišta rada i finansijskog sektora, preduzela drastične mjere smanjenja manjka, te upozorila Špance da se pripreme na teška vremena prije nego što ona postanu bolja. Stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će dalje rasti.

Na finansijskim tržištima, zemlja se nalazi i dalje pod pritiskom, budući da su prinosi na 10-godišnje španske obveznice porasle na 5,97 posto. Indeks španske berze IBEX oslabio je 2,7 posto.
XS
SM
MD
LG