Dostupni linkovi

U Hegligu poginulo 1.200 vojnika Južnog Sudana


Oko 1.200 vojnika Južnog Sudana poginulo je u borbama za naftom bogatu oblast Heglig, saopštio je danas komandant sudanske vojske Kamal Maruf, koji, međutim, nije naveo broj svojih poginulih vojnika.

Vlasti u Kartumu su broj poginulih vojnika Južnog Sudana u nedjelju procenile na 400.

Nije moguće proveriti Marufovu tvrdnju, ali dopisnici Frans presa u Hegligu navode da je ta oblast danas preplavljena leševima vojnika Južnog Sudana.

Prije nedelju dana, nakon višednevnih sukoba, južnosudanske vlasti saopštule su da je bilans mrtvih za južnosudansku vojsku 19, a za sudansku 240 poginulih vojnika.

Kartum je u petak saopštio da su sudanske snage osvojile Heglig, nad kojim je 10. aprila kontrolu preuzela južnosudanska vojska, koja je sa svoje strane navela da se pod međunarodnim pritiskom svojevoljno povukla iz te oblasti.

Sudanske vlasti nisu dozvolile novinarima da dođu u Heglig tokom sukoba.

Napetost je i dalje velika između Sudana i Južnog Sudana koji nisu uspjeli da diplomatskim putem riješe sporna pitanja preostala nakon razdvajanja dvije zemlje, prije svega pitanje granica i podjelu prihoda od prodaje nafte.

U pograničnoj oblasti Heglig proizvodi se polovina sudanske nafte.Južnosudanske vlasti tvrde da ta oblast pripada njima, dok je međunarodna zajednica pripisuje Sudanu.
XS
SM
MD
LG