Dostupni linkovi

Francuska policija otvorila istragu zbog prevremene objave rezultata izbora


Francuska policija otvorila je istragu nakon što je nekoliko medija, uključujući nacionalnu agenciju Frans pres, pre konačnog zatvaranja birališta u prvom krugu predsedničkih izbora objavilo preliminarne rezultate i time prekršilo zakon, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Nadležno telo koje se stara o sprovođenju izbornih zakona policiji je prijavilo nekoliko medija, od kojih su neke preneli korisnici "Tvitera", a među njima su, pored AFP-a, dve belgijske i jedna švajcarska medijska organizacija, jedan belgijski novinar i jedan internet sajt.

Pojedina birališta u Francuskoj zatvorena su u 18, neka u 19 časova, dok su u većim gradovima bila otvorena do 20 sati.

Vlasti su zapretile kaznama od 75.000 evra i sudskim procesom ukoliko se prekrši zakon iz 1977. godine koji zabranjuje objavljivanje rezultata, predviđanja i anketa po izlazu sa birališta pre nego što se glasanje okonča.

Pored toga što su se o ovo upozorenje oglušili brojni mediji, ono je potpuno "zapalilo" mrežu za razmenu kratkih poruka "Tviter", na kojoj su se pojavili brojni "lažni" rezultati, podsmešljivi komentari i šifrirane poruke, koje su u pojedinim slučajevima oživele sećanje na radijsku komunikaciju iz Drugog svetskog rata.

Frans pres navodi da je izborni zakon sve više počeo da podseća na Mažino liniju antitenkovske odbrane, koju je Francuska pred Drugi svetski rat izgradila na granici sa Nemačkoj, a koja nije sprečila Hitlerove trupe da je jednostavno zaobiđu i napadnu preko Belgije 1940.
XS
SM
MD
LG