Dostupni linkovi

Iran tvrdi da je pobedio sankcije


Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) je saopštila da su azijske i afričke rafinerije produžile sve svoje ugovore o kupovini nafte od Irana u 2012. godini.

Generalni direktor NIOC Mohsen Kamsari kaže da "Iran nema problem sa isporukom ili prodajom sirove nafte".

Kamsari je takođe rekao da su potpisani jednogodišnji sporazumi sa azijskim i afričkim rafinerijama i da nijedna od ovih rafinerija nije smanjila ili prekinula uvoz iranske nafte

"Ukoliko je rafinerija, na primer u Japanu, smanjila svoj uvoz iranske nafte, neka druga rafinerija u istoj toj zemlji je potpisala novi sporazum za povećanje obima kupovine nafte u 2012“, dodao je iranski zvaničnik.

Po Kamsariju, sankcije koje su nametnute naftnom sektoru Islamske republike nisu imale uticaja na potražnju za naftom koja je posle Saudijske Arabije, drugi najveći, proizvođač te energetske sirovine u svetu.

Evropska unija (EU) je 23. januara donela odluku o uvođenju naftnog embarga Iranu i zamrznula sredstva iranske Centralne banke u nastojanjima da natera zvanični Teheran da prekine razvijanje svog nuklearnog programa. Sjedinjene Američke Države su, takođe, posle ovakve odluke EU, uvele slične sankcije, optužujući Teheran da radi na razvijanju spornog nuklearnog programa.

Iran odbacuje ovakve optužbe, tvrdeći da, kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i kao član Međunarodne agencije za atomsku energiju, ima pravo na korišćenje nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe.
XS
SM
MD
LG