Dostupni linkovi

Prosvjedi u Parizu protiv predsjedničkih kandidata


Registrirani birači danas izlaze na predsjedničke izbore diljem Francuske za koje mnogi drže da bi mogli ujedno biti i kraj vladavine predsjednika Nicolasa Sarkozya.

Za predsjednika Francuske natječu se 10 kandidata, od njih jedino dvojica imaju realne izglede za pobjedu - aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy i predstavnik socijalističke stranke Francois Hollande.

Posljednje ankete koje su provedene u petak pokazuju da Hollande ima malu prednost ispred Sarkozya dok će kandidati krajnje desnice, Marine Le Pen, i krajnje ljevice, Jean-Luc Melenchon, ostati daleko iza. Na petom mjestu trebao bi, prema anketama, završiti centrist Francois Bayrou.

U isto vrijeme u Parizu održavaju se prosvjedi - stotine demonstranata maršira gradom s velikim transparentom na kojem stoji "Oni ne predstavljaju nas!" - čime poručuju da nijedan od dva izvjesna kandidata za predsjednika nije adresirao stvarne probleme francuskih građana.

"Nijedan od ova dva kandidata nije mi kredibilan, politiku kontroliraju financije", rekao je jedan od prosvjednika za Reuters.

Drugi krug izbora za predsjednika Francuske biti će održan 6. svibnja.
XS
SM
MD
LG