Dostupni linkovi

Kina i Rusija počele zajedničke vojne vežbe


Kina i Rusija počele su danas prve zajedničke vojne pomorske vežbe nedaleko od kineske obale, javili su kineski državni mediji.

Ti manevri, koji će trajati šest dana, odvijaju su u Žutom moru, duž istočnih obala Kine, javio je Čajna njuz servis. To su prvi zajednički manevri mornarica te dve zemlje, naglašava se u izveštaju.

U izveštaju Sinhue navodi se da će se vežbe, pored ostalog, odvijati nedaleko od obala grada Đingdao u provinciji Šangdong.

Peking je početkom marta najavio ubrzanje modernizacije vojske kao i povećanje budžeta namenjenog ministarstvu odbrane za 2012. godinu. Kina namerava da na taj način nadoknadi vojno zaostajanje za SAD.

Teritorijalne ambicije Kine izazivaju zabrinutost kod suseda i SAD. Peking, između ostalog, smatra da polaže pravo na više ostrva u južnom i istočnom Kineskom moru u blizini Japana, Filipina i Vijetnama.

U manevrima učestvuje 16 kineskih brodova i dve podmornice dok sa ruske strane učestvuju četiri broda ratne mornarice.

Vojne vežbe koje su "odavno najavile Kina i Rusija imaju za cilj održavanje regionalnog mira i stabilnosti", rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Vei
XS
SM
MD
LG