Dostupni linkovi

Njemačka na zahtjev NATO-a šalje dodatne snage na Kosovo


Njemačka će na hitan zahtjev NATO-a, na Kosovo uputiti snage za brzu intervenciju, objavio je u petak uveče u onlajn izdanju njemački nedjeljnik "Špiegel" (Der Spiegel).

Prema navodima ovog magazina, NATO se dvije sedmice uoči izbora u Srbiji pribojava da bi moglo da dođe do nove eskalacije na sjeveru Kosova, a Berlin je već odgovorio pozitivno na zahtjev Alijanse, prenosi Beta.

Njemačka na Kosovo šalje 550 vojnika iz sastava rezervnih operativnih snaga (ORF), a kao pojačanje će na Kosovo otići i oko 150 pripadnika austrijske vojske.

Operativna komanda Bundesvera u Potsdamu u petak uveče je, piše "Špiegel", "grupu odabranih saveznih poslanika" obavijestila o tome da je Berlin pozitivno odgovorio na zahtjev NATO za slanje dodatnih trupa u sastav KFOR-a.

Njemački pripadnici ORF-a su prije samo nekoliko nedjelja postepeno povučeni sa Kosova, gdje su bili premješteni u avgustu prošle godine. Kako je u petak najavljeno, od 1. maja oni će se ponovo naći u sastavu KFOR-a.

Operativna komanda u Potsdamu je, kako prenosi "Špiegl", procijenila da "zbog trenutno nepomirljivih pozicija Srbije i Kosova o organizovanju izbora i zbog već nestabilne situacije na sjeveru Kosova postoji opasnost od eskalacije" kao i da "postoji znatna opasnost sukoba" za čitavo Kosovo.
XS
SM
MD
LG