Dostupni linkovi

Glavni tužilac EULEX-a: Sledi rekonfigruacija učešća u regionima


Jaroslava Novotna
Jaroslava Novotna
Glavni tužilac EULEX-a Jaroslava Novotna je izjavila, tokom predstavljanja Godišnjeg izveštaja tužilaštava na Kosovu da će se tužilaštvo EULEX-a menjati po pitanjima ciljeva, konkretnih zadataka i organizacionog okvira nakon što države članice Evropske unije usvoje novi mandat misije.

Novotna je iznela te komentare zajedno sa državnim tužiocem Kosova Ismetom Kabašijem, koji je predstavio rad tužilaštva na Kosovu tokom 2011 godine.

“U oblasti tužilaštva, biće sprovedena rekonfiguracija učešća EULEX-a u regionima. Ove promene nisu povezane samo sa misijom kao takvom, već i sa novim kosovskim zakonom”, izjavila je Novotna, dodajući da će predstojeće novo zakonodavstvo uticati na Specijalno tužilaštvo Kosova (STK).

Novotna je naglasila da je vidljiv napredak u tužilaštvu na Kosovu, kako je navedeno u Godišnjem izveštaju. Ona je dodala da je misija ovde da doprinese daljem napretku.

“EULEX-ovi tužioci će vam pomagati još dve godine i radiće sa vama na sprovođenju novih definisanih ciljeva misije kroz nadgledanje, podučavanje i savetovanje, kao i kroz naš izvršni mandat”, izjavila je Novotna.

“Naša pomoć može doprineti vašem radu. I obrnuto – vi oplemenjujete nas, tužioce iz mnogih različitih jurisdikcija šitom sveta”, zaključila je Novotna.
XS
SM
MD
LG