Dostupni linkovi

Brejvik plakao, ali se ne osjeća krivim


Norveški militant Anders Bering Brejvik priznao je u prvom pojavljivanju pred sudom da je prošle godine ubio 77 ljudi, ali je rekao da ne osjeća krivicu, jer je to učinio u samoodbrani.

On je prethodno stisnuo pesnicu i pokazao desničarski pozdrav, a potom rekao da ne priznaje nadležnost suda.

"Ne priznajem norveške sudove. Vi ste dobili mandat od političkih stranaka koje podržavaju multikulturalizam. Ne priznajem nadležnost suda. Priznajem djela, ali ne i krivičnu odgovornost zato što se pozivam na samoodbranu", rekao je Brejvik dok se obraćao iza neprobojnog stakla.

On je aktivirao bombu u automobilu ispred sjedišta Vlade u Oslu i ubio osam ljudi, a potom otišao na ostrvo Utoja i iz vatrenog oružja ubio još 69 učesnika skupa omladine vladajuće Laburističke stranke.

Ključno pitanje na suđenju je da li će Brejvik biti proglašen neuračunljivim ili krivim. Iako je suočen sa mogućnošću da ostatak života provede iza rešetaka, on je nedavno u pismu jednom norveškom listu rekao da bi presuda da je neuračunljiv bila "gora od smrti".

Brejvik je ravnodušno satima slušao čitanje optužnice i detalje o masakru na Utoji, a suze je obrisao samo kada je pred sudom pušten jedan od njegovih propagandnih video-snimaka u kojem govori o zlu multikulturalizma i "islamskom demografskom ratnom pohodu".

Više od 200 ljudi pratilo je proces u specijalnoj sudnici u Oslu, a oko 700 preživjelih i članova porodica žrtava gledali su prvo ročište putem video-linka.

"Mislim da on sažaljeva samog sebe. Njegov projekat nije uspio i on zato plače. On ne plače za žrtvama, nego zbog jednog ekstremno djetinjastog filma", izjavila je Met Ivon Larsen iz tima advokata koji zastupaju žrtve.

Suđenje bi trebalo da traje deset sedmica, a norveška javnost strahuje od otvaranja starih rana u zemlji koja se ponosi tolerancijom i mirom u svom društvu.
XS
SM
MD
LG