Dostupni linkovi

Ban Ki Mun apeluje na poštovanje dogovora o prekidu vatre


Generalni sekretar Ujedninjenih Nacija Ban Ki Mun pozvao je danas vlasti u Siriji na maksimalnu uzdržanost, a na sirijsku opoziciju apelovao da u potpunosti sarađuje kako bi se poštovao dogovor o prekidu vatre.

"Sirijske vlasti treba da pokažu maksimalnu uzdržanost, a opozicione snage takođe treba da u potpunosti saradjuju, kako bi bilo omogućeno da plan izaslanika Kofija Anana o prestanku nasilja u zemlji bude sproveden", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare u Briselu.

Generalni sekretar UN je ocijenio da je dogovor o prestanku vatre na terenu "veoma krhak" i da je važno da sve strane, posebno sirijski režim, učine sve kako bi ispunio uslove koje su postavljeni.

"Ako se nasilje nastavi, čak i sporadično, kao što je bio slučaj poslednja tri ili četiri dana, sve postaje veoma nestabilno, i ugrožava se dobro funkcionisanje operacija ekipe posmatrača", naglasio je on.Prema njegovim riječima, "najmanja varnica" može da ozbiljno ugrozi dogovor o prekidu vatre.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je takođe uputio apel Damasku da poštuje postignuti dogovor."Pozivamo sirijsku vladu da u potpunosti i hitno počne da poštuje plan od šest tačaka", rekao je Barozo.

Šest članova tima UN doputovalo je u Damask u nedjelju veče, a očekuje se da će ostalih 25 posmatrača stići tokom narednih nekoliko dana.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu prije četiri dana, ali vojska je i nakon toga bombardovala djelove Homsa, nekadašnjeg uporišta opozicionih snaga.
XS
SM
MD
LG