Dostupni linkovi

Karzai krtikovao obavještajne službe za propuste


Avganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da su jučerašnji napadi u Kabulu i tri avganistanske provincije rezultat neuspjeha obavještajnih službi, naročito u dijelu za koji je nadležan NATO.

Karzai je u prvom javnom komentaru o napadima pohvalio djelovanje avganistanskih snaga bezbjednosti. On je rekao da su se vojska i policija pokazali sposobnim da brane zemlju.

Okršaji su trajali sve do jutarnjih sati, a meta napada u Kabulu su bile ambasade zapadnih država i zgrada avganistanskog parlamenta.

"Činjenica da su teroristi bili u stanju da uđu u Kabul i ostale provincije jeste obavještajni neupsjeh za nas, a naročito za NATO", saopštila je Karzaijeva kancelarija, uz oštru osudu napada.

Zvaničnici su ranije saopštili da je u jučerašnjim okršajima poginulo 36 napadača i 11 pripadnika snaga bezbjednosti, dok je jedan napadač uhvaćen živ.Živote je izgubilo i četvoro civila.

"Uspjeli smo da osujetimo njihove đavolske planove za veoma kratko vrijeme. Nosili su pojaseve sa eksplozivom, ali nisu postigli ništa osim što su poginuli", izjavio je ministar odbrane Afzal Aman.

Talibani su objavili da su koordinisani napadi bili odgovor na nedavne tvrdnje zvaničnika NATO-a da je pobuna oslabila. Talibani su naglasili da je ovo bio početak "proljećne ofanzive".
XS
SM
MD
LG