Dostupni linkovi

Seul:Pjongjang mora odustati od nuklearnog oružja


Sjeverna Koreja mora odustati od programa razvijanja balističkih raketa i nuklearnog oružja, inače joj prijeti propast po sovjetskom modelu, upozorio je u ponedjeljak južnokorejski predsjednik Li Mjung-bak.

"Sjeverna Koreja može zamišljati kako može da prijeti svijetu i promovisati svoje unutrašnje jedinstvo zahvaljujući nuklearnom oružju i raketama, dok joj u stvarnosti oni donose najveće opasnosti", kazao je južnokorejski predsjednik u govoru održanom na radiju.

"Jasno smo vidjeli kroz istoriju da se Sovjetski savez raspao kada je krenuo u utrku u naoružanju", dodao je on.

Pjongjang je u petak izveo neuspješno lansiranje rakete koja je trebalo da stavi u orbitu civilni satelit za posmatranje Zemlje, što Sjedinjene Američke Države smatraju probom dalekometne balističke rakete.

Raketa se raspala u letu nekoliko minuta poslije polijetanja.

Ovaj neuspjeh je koštao oko 850 miliona dolara za koje se moglo kupiti 2,5 miliona tona kukuruza i riješiti nestašicu hrane u narednih pet godina, rekao je južnokorejski predsjednik Li.

"Jedini način da Sjeverna Koreja preživi je da odustane od nuklearnog oružja i da sarađuje s međunarodnom zajednicom u smislu reformi i otvaranja", dodao je.
XS
SM
MD
LG