Dostupni linkovi

Španski kralj na udaru kritike zbog trošenja novca za lov na slonove


Španski kralj Huan Karlos došao je danas na udar kritika zbog skupog putovanja u Bocvanu u lov na slonove, u trenutku kada se država suočava s velikom finanskijskom
krizom.

Situaciju je dodatno pogoršala nesreća koja se desila na putovanju, zbog koje je kralj morao da operiše kuk.

Doktori su rekli da se kralj dobro oporavlja, ali da neće moći da u potpunosti obavlja svoje dužnosti više od mesec dana.

Prema procenama objavljenim u španskim listovima, putovanja u Bocvanu radi lova koštaju više nego što većina Španaca zaradi za godinu dana. Za jedno putovanju u Bocvanu da bi ubio slona potrebno je odvojiti 44.000 evra, što je oko dva puta više od prosečne godišnje zarade, navodi dnevnik Pais.

Nezaposlenost u Španiji je skoro 23 odsto, a mnogi investitori strahuju da bi mogla postati sledeća država evrozone koja će tražiti međunarodni zajam.

Poslanik iz Ujedinjene levice Kajo Lara izjavio je da će u parlamentu pokrenuti pitanje o kraljevom putovanju, navodeći da je Huan Karlos pokazao "nedostatak etike" u trenutku kada mnogi mladi Španci ostaju bez posla.

Generalni sekretar Socijalističke partije Tomas Gomes rekao je da je vreme da šef države izabere između državnih odgovornosti i "zavisnosti koja mu omogućava da uživa drugačiji životni stil".

To nije prvi put da je 74-godišnji Huan Karlos izazvao zabrinutost zbog svoje ljubavi prema lovu.

Guverner ruske Vologdske oblasti Vjačeslav Pazgaljov je u oktobru 2006. pokrenuo istragu zbog navoda da je španski kralj tokom boravka u Moskvi ubio medveda, nakon što je životinja bila nahranjena medom pomešanim sa vodkom i zatim puštena tamo gde je kralj lovio.
XS
SM
MD
LG