Dostupni linkovi

OHR pozdravio sastanak o promjenama u izbornom sistemu Mostara


Predstavnici političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Mostara sastat će se sutra u Mostaru drugi put kako bi razgovarali o promjenama u izbornom sistemu Grada, koje zahtijeva Ustavni sud BiH.

OHR pozdravlja ovaj drugi višestranački sastanak čiji je cilj iznalaženje kompromisnog rješenja za provođenje odluka Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu Mostara.

"Provođenje odluke Ustavnog suda nije ključno samo za vladavinu zakona, nego i kako bi se osiguralo da Mostarci u oktobru mogu glasati na lokalnim izborima, zajedno sa svim drugim biračima. Političke stranke imaju sve manje vremena da ispune obavezu da provedu odluku Ustavnog suda

Budući da će općinski izbori biti objavljeni početkom maja, ostao je mali broj dana za usaglašavanje cjelokupnog izbornog zakonodavstva kako bi Centralna izborna komisija (CIK) mogla objaviti izbore.

Lideri stranaka dali su taj zadatak svojim predstavnicima u Mostaru. OHR od tih političara očekuje da razgovaraju i dođu do konkretnog dogovora kada se drugi put sastanu sutra, kao i u narednim danima.

Ako političari iz Mostara žele da imaju maksimalne šanse za uspjeh, morat će se fokusirati na ograničene promjene izbornog sistema koje traži Ustavni sud BiH.

Visoki predstavnik je jasno rekao da niko ne treba da očekuje od međunarodne zajednice da uradi ovaj posao umjesto njih i da nijedno rješenje ne smije poništiti proces reintegracije Mostara ili pak omogućiti dezintegraciju tog grada", saopćio je Pres-ured OHR-a.
XS
SM
MD
LG