Dostupni linkovi

Egipat: Odbačeno 10 kandidata za izbore


Egipatska izborna komisija saopštila je da je, za predstojeće predsedničke izbore desetorici ljudi zabranjeno da se kandiduju.

Među njima bivši šef obaveštajne službe i kratko vreme potpredsednik države Omar Sulejman, kandidat "Muslimanske braće" Kairat al-Šater i političar Salafista, Hazem Abu Ismail.

Predstavnik Komisije Tarek Abul Ata rekao je za AFP da je kandidatura Sulejmana odbačena jer on nije uspeo da za nju dobije podršku 15 provincija, kao što to zakon nalaže.

Kandidatura Šatera je odbačena jer je u martu prošle godine izašao iz zatvora, a prema izbornom zakonu, neka osoba se može prijaviti na izborima tek nakon što prođe šest godina od izlaska iz zatvora, ili je u tom roku pomilovan, naveo je Ata.

Ismail neće učestvovati u izbornoj trci jer mu majka ima državljanstvo koje nije egipatsko, što takođe nije u skladu sa zakonom.

Među ostalim odbačenim kandidatima je i Ajman Nur, koji je došao u žižu interesa svetske javnosti kada je bio protivkandidat Hosniju Mubaraku na predsedničkim izborima 2005. godine.

Ubrzo nakon tih izbora, Nur je kratko bio u zatvoru i pušten je 2009. godine iz zdravstvenih razloga. Njemu je kandidatura onemogućena iz istih razloga kao i Šateru.

Kandidati kojima je zabranjeno učešće na izborima, imaju rok za žalbu od 48 sati.

Izbori će biti održani 23. i 24. maja.
XS
SM
MD
LG