Dostupni linkovi

Ostavka urednika filmskog programa RTRS nakon filma o Sarajevu


Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Dragan Davidović prihvatio je ostavku urednika filmskog i dokumentarnog progama Zorana Dotlića, nakon negodovanja predstavnika srpskih boračkih kategorija u RS-u zbog emitiranja filma „Pucanj u srce“.

Dotlić je u pismu direktorici programa te medijske kuće Nataliji Trivić naveo da ostavku podnosi iz „moralnih razloga“ te se nada „da će se taj čin pozitivno protumačiti u onom dijelu javnosti koja bez jasne argumentacije proziva rukovodstvo RTRS-a“.

Javni servis RS-a je film „Pucanj u srce“ emitirao u večernjem terminu prije nekoliko dana, a odmah su uslijedila negativna reagiranja boračkih udruženja u RS-u, zbog čega je RTRS uputio i izvinjenje bivšim borcima i porodicama poginulih, koji su film okarakterizirali „antisrpskom propagandom“.

Istovremeno, ta medijska kuća navodi da „odbacuje sve političke insinuacije i korištenje boračkih interesa po potrebi i u svrhu ostvarenja političkih ciljeva nekih političkih stranaka“, te u saopćenju dodaje da će „ostati dosljedna u odbrani interesa Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda u cijelini“.

Fim „Shot Through The Heart“, snimljen1998. u produkciji HBO-a, inspiriran je člancima novinara Johna Falka, odnosno njegovim tekstom objavljenim 1995. godine, kada je izvještavao iz ratom zahvaćenog Sarajeva.

Film prati Vladu (Linus Roache) i Slavka (Vincent Perez), dvojicu najboljih prijatelja iz Sarajeva koji se bave streljaštvom te uspijevaju ući u reprezentaciju bivše države.

Godina 1992. i okupacija Sarajeva ipak će razdvojiti prijatelje, pri čemu se jedan pridružuje srpskoj vojsci, dok Vlado ostaje braniti grad.
XS
SM
MD
LG